Frågor och svar

Produkt och användarfrågor

Här hittar du svar om hur du använder PainDrainer och vem som är hjälpt av PainDrainer. Läs mer

Prenumerationsfrågor

Här hittar du svar på hur mycket PainDrainer kostar och andra frågor som rör din prenumeration. Läs mer

Tekniska frågor

En sammanställd lista över de vanligaste tekniska problem som kan uppstå och lösningar därtill. Läs mer

Vanliga frågor

Här hittar du svar om hur du använder PainDrainer och vem som är hjälpt av PainDrainer.

PainDrainer är för dig som lever med långvarig (kronisk) smärta och vill förstå hur dina dagliga aktiviteter påverkar din smärtnivå.  Du vill öka din livskvalitet och vill ha hjälp med att hitta en bra balans av aktiviteter utan att din smärtnivå blir för hög.

Om du lider av svår depression bör du kontakta din läkare för konsultation innan start.

När man lever med smärta kan det vara svårt att planera sin dag, eller ha energi kvar till aktiviteter som man värdesätter högt. Problemet är att det ofta finns för många aktiviteter under en dag för att man ska kunna förstå vad som ökar, eller minskar smärtan. PainDrainer använder avancerade beräkningar baserat på artificiell intelligens (AI) för att räkna fram hur en aktivitet, eller kombination av aktiviteter, påverkar smärtnivån. Den så kallade AI-motorn tränas på individens egna data, vilket gör att PainDrainer kan ge helt individuella förslag på vilka aktiviteter som kan utföras, utan att överskrida en viss smärtnivå. 

Genom att föra dagbok över dina dagliga aktiviteter och smärtnivå kommer PainDrainer att kunna förutsäga din smärta, helt utifrån dina egna personliga data. 

Efter 8 dagar får du förslag och tips från PainDrainer hur du når en optimal aktivitetsbalans och kontrollera din smärtnivå.

PainDrainer hjälper dig att hitta rätt aktivitetsbalans, det vill säga balansen mellan olika aktiviteter och smärta. Genom att du för dagbok lär sig PainDrainer hur dina aktiviteter, eller kombinationer av aktiviteter, påverkar din medelsmärta.

När du har använt PainDrainer i 8–12 dagar kommer PainDrainer att kunna ge dig individuella råd. Du får råd hur du kan planera din dag, utan att överskrida en viss smärtnivå. Eller testa och se vilken smärta vissa aktiviteter beräknas ge. På så sätt kommer du att kunna prioritera det du gör och ha energi kvar till det som verkligen betyder något för dig.

Du får även en översikt där du kan se sambanden mellan dina aktiviteter och din smärtnivå.

Nej, du kan ladda ner och använda PainDrainer helt kostnadsfritt och utan att förbinda dig till någonting. Du kan sluta använda PainDrainer och avinstallera appen när du så önskar. 

Vi tar tacksamt emot feedback vad du tycker om PainDrainer och hur du upplever att använda den. All feedback är välkommen och du når oss på support@paindrainer.com. 

Långvarig smärta (kronisk) innebär att du har haft återkommande smärta längre än 3 till 6 månader. Orsakerna till smärtan kan variera. 2019 klassade Världshälsoorganisationen (WHO) kronisk smärta som en egen sjukdom i den allmänt accepterade standarden för klassificering av sjukdomar ICD-11.

Vanligt förekommande långvarig smärta är ryggsmärta, ont i nacke och axlar, fibromyalgi, nervsmärta eller ledvärk.

PainDrainer är inte för dig som har cancerrelaterad smärta.

PainDrainer bygger på vetenskaplig grund, har egen klinisk evidens och är CE-märkt, dvs följer Europeiska Unionens direktiv och är registrerad hos Läkemedelsverket.

Vi har utvecklat PainDrainer i nära samarbete med smärtspecialister, fysioterapeuter och psykologer som är verksamma inom smärtrehabilitering. PainDrainer bygger på kliniskt vedertagen praxis som används på ledande smärtkliniker. Med hjälp av artificiell intelligens (AI) görs denna praxis tillgänglig digitalt. 

PainDrainer ökar kunskapen och hanteringen av den egna smärtan. Detta kan i sin tur leda till ökad livskvalitet, smärtlindring samt minska smärtans påverkan på din livssituation.

PainDrainer bygger på self-management och är baserat på Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

Self-management (självhantering) är en viktig del av kronisk smärtvård. Enligt ett EU projekt (Relief Horizon 2020 program grant No 689476) kommer eHälsa att spela en betydande roll i att stödja människors self-management av långvarig (kronisk) smärta.  

Acceptance Commitment Therapy har visat sig ha god effekt för människor med långvarig (kronisk) smärta genom att förbättra livskvaliteten, minska antal sjukskrivningsdagar och öka kontrollen över den egna livssituationen.

Vi genomför även egen kliniska studier tillsammans med ledande smärtkliniker.

PainDrainer ger dig individuella råd utifrån sambanden mellan dina aktiviteter och din smärta. Appen använder avancerade beräkningar baserat på artificiell intelligens (AI) för att räkna ut hur en aktivitet, eller kombination av aktiviteter, påverkar din smärtnivå. Den så kallade AI-motorn behöver ungefär 8 dagar, förutsatt att du loggar dagligen, innan den har lärt sig hur det fungerar hos just dig. 

Bra att tänka på är att ju oftare du loggar, desto snabbare och bättre råd kan du få. 

PainDrainers pilotstudie visade att majoriteten av deltagarna ökat sin livskvalitet och minskat sin smärtnivå redan efter ca 6 veckor. 

PainDrainer är din ständigt närvarande digitala smärtcoach som dagligen hjälper dig att uppnå din aktivitetsbalans. PainDrainer tränas kontinuerligt på just dina data vilket gör att förslagen hela tiden förbättras och förändras allteftersom du når och sätter upp nya aktivitetsmål.

Så länge du är i behov av att uppnå eller upprätthålla en bra aktivitetsbalans så är PainDrainer en hjälp för dig.

PainDrainers kliniska pilotstudie visade att majoriteten av deltagarna ökat sin livskvalitet och minskat sin smärtnivå redan efter ca 6 veckors användning.

Vad som ingår i varje aktivitet bestämmer du själv. Det viktiga är att du är konsekvent, dvs att aktiviteten betdyer samma sak varje varje gång du fyller i din dagbok. 

Tänk på att du kan använda intensitet för att särskilja olika aktiviteter. En promenad kan vara lågintensitet medan en cykeltur kanske är mellan eller högintensiv. Du bestämmer själv utifrån din livssituation. 

Nej, det totala antalet timmar måste inte bli exakt 24 timmar. Det kan skifta mellan olika dagar. Du kan också hoppa över en aktivitet om du inte har utfört den. 

Det bästa är att fylla i dagboken så fort du har avslutat en aktivitet. Börja på morgonen med att fylla i hur du sov. Då får du direkt ett förslag på vad du kan göra resten av dagen, utan att överskrida smärtmålet du själv har satt. 

Fortsätt och fylla i Min dag så fort du har avslutat en aktivitet. Varje gång du fyller i en aktivitet så uppdateras förslaget på vad du kan göra resten av dagen. 

Ja, all registrerad och sparad information kan ändras under 72 timmar, dvs du kan ändra det du lagt in idag, igår och i förrgår. 

Det innebär också att om du har missat att logga en dag eller två så kan du göra det i efterhand under Mina tidigare dagar som du når genom att klicka på datumet högst upp på skärmen.

Nej, det finns inga risker eller biverkningar av att använda PainDrainer.

Tänk på att du alltid ska kontakta din läkare för frågor och förändringar som berör ditt hälsotillstånd eller din medicinering.

Om du lider av svår depression bör du kontakta din läkare för konsultation innan start.

PainDrainer är inte för dig som har cancerrelaterad smärta.

PainDrainer kommer inte att fråga om eller ta ställning till din medicinering.

Som med alla beslut kring ditt hälsotillstånd eller din medicinering bör du rådfråga din läkare vid eventuella förändringar.

Du är alltid välkommen att höra av dig till support@paindrainer.com om du har frågor kring hur du använder PainDrainer, ditt konto, betalning eller tekniska frågor. Vi svarar oftast inom 24 arbetstimmar. Vårt mål är att hjälpa dig att må bättre.

Om du har frågor kring ditt hälsotillstånd eller din medicinering ska du alltid kontakta din läkare.

PainDrainer är designad för att vara så användarvänlig som möjligt. Alla funktioner har hjälptexter som förklarar hur du ska göra. Du hittar dem i de blå rutorna i appen. 

Skulle du behöva ytterligare hjälp är du alltid välkommen att mejla oss på support(at)paindrainer.com, så hjälper vi dig gärna. Vi finns här för att hjälpa dig. 

PainDrainer grundades 2018 på Medicon Village i Lund av Prof. Carl Borrebaeck och hans dåvarande forskningskoordinator på Lunds Universitet, Dr. Maria Rosén Klement som lever med kronisk smärta, samt Göran Barkfors, IT-specialist. Idén föddes gemensamt då Maria efter att ha deltagit i flera smärtrehabiliteringsprogram insåg att smärtan påverkas av fler faktorer än vad som går att själv hålla reda på, då den ena dagen sällan är den andra lik. PainDrainer använder avancerade beräkningar för att ge unika förslag på rätt aktivitetsbalans till varje användare. Här kan du läsa mer om historien bakom PainDrainer. 

Klicka här så kan du se en film hur PainDrainer fungerar.

PainDrainer följer GDPR och du kan läsa mer om hur vi hanterar dina uppgifter i vår integritetspolicy

Prenumerationsfrågor

Här hittar du svar på hur mycket PainDainer kostar och andra frågor som rör din prenumeration.

För tillfället provar du vår testversion kostnadsfritt. Sommaren 2021 lanserar vi appen och du kommer då ha möjlighet att välja den prenumeration som passar dig bäst.

Klicka här för att skapa ett konto.

I framtiden kommer du att kunna välja någon av dessa prenumerationer. Följ den som passar dig bäst.

Den kortaste tiden är en månad och kostar 99 kr. Det lägsta priset får du om väljer 12 månader, då kostar PainDrainer 849 kr vilket motsvarar 71 kr i månaden. 

Du kan välja att avsluta innan det har gått 14 dagar. Då kostar det dig ingenting. 

För tillfället provar du vår testversion kostnadsfritt. Sommaren 2021 lanserar vi appen och du kommer då ha möjlighet att välja den prenumeration som passar dig bäst.

I framtiden kommer du att kunna välja mellan följande betalsätt:

 • Kort (Visa eller Mastercard)
 • Swish
 • Faktura

Om du har glömt ditt lösenord klickar du på Problem med att logga in? i inloggningsrutan. Skriv i vilken mailadress du vill ha ett nytt lösenord skickat till så kommer det inom ett par minuter. 

Vill du ändra ditt lösenord kan du göra det under Inställningar.

För närvarande har vi ingen funktion för att pausa din prenumeration.

Om du vill avsluta din prenumeration gör du det under Mitt konto.

Dina data kommer automatiskt att sparas när du avslutar, om du inte väljer att de inte ska sparas. Det betyder att du kan aktivera ditt gamla konto igen utan att förlora den information du har lagt in.

För tillfället provar du vår testversion kostnadsfritt. Sommaren 2021 lanserar vi appen och du kommer då ha möjlighet att välja den prenumeration som passar dig bäst.

I framtiden avslutar din prenumeration under menyn Mitt konto. 

PainDrainer följer GDPR och du kan läsa mer om hur vi hanterar dina uppgifter i vår integritetspolicy

Tekniska frågor för pd.paindrainer.com

En sammanställd lista över de vanligaste tekniska problem som kan uppstå och lösningar därtill.

 Vi rekommenderar att du skapar en genväg (eller bokmärke) till hemskärmen på din dator, surf-platta eller mobiltelefon. Då kommer du enkelt åt PainDrainer genom att klicka på ikonen som lägger sig på din hemskärm. 

Klicka på Hem i PainDrainer som tar dig till appens första sida och skapa genväg. 

Här följer instruktioner hur du gör på en moblitelefon. 

Så här skapar du bokmärken på en iPhone

 1. Öppna PainDrainer och logga in
 2. Klicka på den lilla rutan med en pil som pekar uppåt. Ikonen finns i övre högra hörnet.
 3. Klicka sedan på Lägg till på Hemskärmen.
 4. Döp hemsidan till något som gör det enkelt att komma ihåg, eller behåll det som redan står.
 5. Klicka på
 6. PainDrainer blir nu en ikon på Hemskärmen

 Så här skapar du bokmärken på en Android-telefon

 1. Använd din webbläsare på telefonen och logga in i PainDrainer
 2. Klicka på menysymbolen så får du upp en meny. 
 3. Välj ”Lägg till genväg på hemskärm”. PainDrainer blir en ikon på din telefons skrivbord.

PainDrainer kommer du åt via en webbläsare. PainDrainer är optimerad för de senaste versionerna av följande webbläsare: Chrome och Safari (endast tillgängligt på Apple-datorer).

Du använda PainDrainer via webbläsaren i din telefon. Gå till pd.paindrainer.com och logga in.

Har du problem med att ladda PainDrainer via (pd.paindrainer.com), rekommenderar vi att du rensar cache och cookies i din webbläsare. För mer information om hur du gör detta, läs avsnittet ”Hur rensar jag mitt cache?”.

PainDrainer är optimerad för att köras i de senaste versionerna av följande webbläsare:

 • Chrome
 • Safari (endast tillgängligt på Apple-datorer)

Den bästa användarupplevelsen får du på en mobil enhet, som en smartphone eller surfplatta.

Om du har problem med att öppna sidan via surfplattan eller mobiltelefonens webbläsare (Safari, Chrome), uppdatera webbläsaren genom att skriva https://pd.paindrainer.com i ditt webbadressfält eller följ den här länken. Om problemet kvarstår, kontrollera att du är ansluten till internet genom att ladda en annan webbplats som du väljer.

Webbläsare i din dator

Google Chrome

 1. Öppna Google Chrome
 2. Klickar på de tre punkterna uppe till höger som är deras meny.
 3. Välj Fler verktyg – Ta bort webbinformation.
 4. Välj tidsintervall Genom tiderna för att rensa all historisk data.
 5. Bocka ur rutan Webbhistorik om du inte vill förlora all din historik utan bara rensa cache.
 6. Klicka på Rensa data.

Mozilla Firefox

 1. Öppna Firefox
 2. Öppna menyn uppe till höger
 3. Välj Inställningar.
 4. Välj Sekretess & säkerhet.
 5. Gå till Historik och klicka på länken rensa ut tidigare historik.
 6. Fäll ut menyn Detaljer och välj den information du vill ta bort.
 7. Välj Ta bort.

Microsoft Edge 

 1. Öppna Edge
 2. Öppna menyn uppe till höger, stjärna med tre horisontella linjer
 3. Välj Inställningar.
 4. Klicka på Välj vad du vill radera under Radera webbdata.
 5. Markera de alternativ du vill ta bort information för.
 6. Välj Radera.

Internet Explorer 11

Obs! Den 12 januari 2016 avslutade Microsoft stöd för Internet Explorer-versioner före version 11. UITS rekommenderar starkt att du uppgraderar till ett nytt operativsystem om ditt nuvarande system inte stöder Internet Explorer 11.

Internet Explorer 

 1. Fäll ut menyn Verktyg (kugghjuls-symbolen) högst upp till höger.
 2. Välj Säkerhet – Ta bort webbhistorik.
 3. Markera de alternativ du vill ta bort information för.
 4. Välj Ta bort.

Safari 

 1. Öppna Safari.
 2. Välj Safari i menyraden högst upp till vänster.
 3. Välj Rensa historik.
 4. Välj den tidsram du vill radera information för. Om du vill ta bort allt väljer du All historik.
 5. Välj Rensa historik.

I Mobilen:

Android

Stegen för att rensa cacheminnet, kakorna och historiken kan variera beroende på modellen på din Android-enhet och din webbläsare. Du bör dock kunna rensa din cache och data från inställningsmenyn för programhantering:

 1. Gå till Inställningar och välj Appar eller Programhanterare.
 2. Svep till Alla i listan över installerade appar,
 3. Välj webbläsare.
 4. Välj Lagring.
 5. Tryck på Töm cache.
 6. Stäng / avsluta alla webbläsarfönster och öppna webbläsaren igen.

I Chrome-appen 

 1. Öppna Chrome-appen på en mobil eller surfplatta med Android.
 2. Tryck på Mer, tre prickar uppe till höger.
 3. Tryck på Historik och  Rensa webbinformation.
 4. Välj tidsintervall högst upp. Välj Genom tiderna om du vill rensa allt.
 5. Markera kryssrutorna bredvid Cookies och webbplatsdata och Cachade bilder och filer.
 6. Tryck på Rensa data.

iOS

Safari for iOS

 1. Öppna Inställningar och leta upp Safari.
 2. Skrolla ner en bit tills du hittar Rensa historik och webbplatsdata.
 3. Tryck på den och bekräfta. Det här tar bort allt Safari har hämtat från webben och loggar ut dig från alla sajter du är inloggad på.

Chrome-appen 

 1. Öppna Chrome-appen på en iPhone eller iPad.
 2. Tryck på Mer, tre prickar  längst ned.
 3. Tryck på Historik Rensa webbinformation.
 4. Kontrollera att det finns en bockmarkering vid Cookies, webbplatsdata och vid Cachade bilder och filer.
 5. Tryck på Rensa webbinformation.

När du har rensat cacheminnet och tagit bort cookies tas vissa inställningar på webbplatser tas bort. Om du till exempel var inloggad måste du logga in igen.

Tyvärr inte, PainDrainer kräver en stabil anslutning till Internet.

Vi är här för att hjälpa dig!

Här hittar du frågor och svar som handlar om PainDrainer. Saknar du något svar, tveka inte att kontakta oss på info@paindrainer.com. Vår ambition är att svara dig inom 24 timmar.

kvinna-med-smarta-i-landryggen