Ledvärk

Ledvärk, artros och reumatism – här är symtom och diagnos

Det är vanligt att ha ledvärk och oftast beror det inte på något allvarligt. Ibland kan dock ont i leder vara artros eller reumatism. Här går vi igenom olika typer av ledsmärta med fokus på symtomen för artros och reumatism.

artros-i-handled

Vilka typer av ledvärk finns?

Din kropp består av en lång rad leder, och det är lederna som gör att du kan röra på dina fingrar, ben, nacke och fötter. Ibland kan vi få ont i någon eller några av dessa leder, vilket kan uttrycka sig som en obestämbar smärta som värker på olika ställen i kroppen.

Ibland gör det ont i en led, ibland i flera, och ibland känns det som om hela kroppen gör ont. Smärtan kan upplevas olika från gång till gång och från person till person. Ibland är ledsmärtan molande, den kan även vara huggande och ibland mer stickande och kopplad till vissa rörelser.

Bland de diagnoser som ger upphov till ledsmärta och ont i lederna kan nämnas artros, artrit och olika typer av reumatism. I den här artikeln kommer vi att fokusera på artros och ledgångsreumatism, och hur de diagnostiseras och vilka symtom som kännetecknar dem.

Kontakta vården om du har ledvärk som inte går över. Du kan också ta hjälp av PainDrainer, din digitala smärtcoach, som med hjälp av artificiell intelligens hjälper dig att hitta rätt aktivitetsbalans för att öka din livskvalitet.

artros-i-fot

Skillnad på ledgångsreumatism och artros?

Varje led är skyddad av brosk som bland annat smörjer leden och ser till att leden rör sig lätt. När brosket i leden bryts ned på grund av exempelvis felbelastning i leden kallas det artros eller ledsvikt. Smärtan uppstår när leden inte längre rör sig friktionsfritt, vilket kan skapa en inflammation i leden.

Vid reumatism bryter kroppens eget immunförsvar ner brosket i leden vilket skapar en inflammation. Artros drabbar vanligen enstaka leder, medan reumatism drabbar flera leder samtidigt.

Ledgångsreumatism börjar för de flesta i händerna och i fötternas småleder. När du får reumatism blir du öm, stel och du får ledvärk. Lederna kan också svullna upp och visar tecken på inflammation.

hand-med-ledsmarta

Vad är reumatism?

Reumatism är inte en sjukdom utan samlingsnamnet på en mängd olika sjukdomar som angriper ditt eget immunförsvar. Det kallas autoimmuna sjukdomar. I många fall drabbar de reumatiska sjukdomarna olika leder i kroppen men även skelett och muskler.

Det finns runt 80 reumatiska sjukdomar och även andra delar av kroppen, som kärl, bindväv och hjärta, kan drabbas. Idag lever runt en miljon människor i Sverige med en reumatisk sjukdom.

Vanliga diagnoser på reumatism är reumatoid artrit (RA eller ledgångsreumatism) och spondylartriter. Inom gruppen spondylartriter ingår de mer kända diagnoserna ankyloserande spondylit och psoriasisartrit. RA, ankyloserande spondylit och psoriasisartrit tillhör gruppen inflammatoriska reumatiska sjukdomar.

Symtom och tecken på ledgångsreumatism och reumatism i händer

Ledgångsreumatism, också kallad reumatoid artrit eller RA, är en inflammatorisk sjukdom som ofta börjar i de små lederna i händerna och fötterna. Tecken på reumatism är att lederna svullnar och blir ömma. Troligen får du också ont.

Idag går det inte att bota reumatism. Läkemedel och fysioterapi kan dämpa inflammationen och därmed kan smärtan lindras. Ta professionell hjälp om du misstänker att din ledsmärta beror på reumatism. Prova PainDrainer, din digitala smärtcoach, för att hitta rätt balans för dig mellan dina dagliga aktiviteter.

Inflammationen vid reumatism gör lederna stela. Ofta är stelheten som värst när du går upp på morgonen, eller har varit stilla en längre period. Rådet är att röra på sig så mycket som möjligt även om det gör ont. Här hittar du enklare övningar som kan hjälpa dig.

Reumatism varierar mycket från person till person. Besvären kan se olika ut och de kan variera från tid till annan. Ledgångsreumatism omfattar inte bara lederna utan kan påverka hela kroppen. Du kan exempelvis få inflammation i organ som lungsäcken, hjärtsäcken, ögonen, eller blodkärlen.

Lista på tecken på ledgångsreumatism

Om du har ledgångsreumatism kan du märka olika typer av besvär, till exempel:

  • Värk i lederna på båda sidor av kroppen.
  • Du är stel och öm när du rör dig, särskilt på morgonen eller när du suttit stilla.
  • Dina leder kan bli svullna och ömma. Vid kraftig inflammation kan de vara varma och röda.
  • Du kan bli trött.

Vad är artros och vilka är symtomen på artros?

Artros är den vanligaste orsaken till ledvärk. Sjukdomen skapar en obalans mellan nedbrytning och uppbyggande av ledbrosk, vilket gör att funktionen av leden försämras. När man är äldre är den vanligaste orsaken till artros inaktivitet.

Forskarna vet inte exakt varför artros utvecklas. Troligen beror det på en kombination av arv och miljöfaktorer som skador på leder, överbelastning, extremt tung arbetsbelastning och/eller övervikt.

De vanligaste symtomen på artros är stelhet, funktionsnedsättning och ledsmärta. Sjukdomen kan drabba leder på flera ställen i kroppen.

Artros är den vanligaste orsaken till ledvärk, den vanligaste reumatiska sjukdomen i Sverige och tio gånger mer vanlig än reumatoid artrit. Sjukdomen skapar en obalans mellan nedbrytning och uppbyggande av ledbrosk, vilket gör att funktionen av leden försämras.

Forskarna vet inte exakt varför artros utvecklas. Troligen beror det på en kombination av arv och miljöfaktorer som skador på leder, överbelastning, extremt tung arbetsbelastning och /eller övervikt.

De vanligaste symtomen på artros är stelhet, funktionsnedsättning och ledsmärta. Sjukdomen kan drabba leder på flera ställen i kroppen.

TIPS!

Här är två övningar som kan kännas bra att göra.

Denna övning aktiverar lårets framsida vilket hjälper till att stabilisera knäet.

Denna ledvärksövning aktiverar lår- och sätesmuskel och hjälper till att stabilisera leder i höft och knä.

Artros i ryggen, artros i fingrar och artros i knä, höft och fot

Det finns många olika leder i kroppen som kan drabbas av artros. Här går vi igenom några av de vanligaste.

Artros i fingrar

Artros kan uppstå i alla leder på kroppen. Vanligast är det att få artros i fingrarna och då närmare bestämt i fingrarnas två ytterleder. Fingrarna blir snedställda och lederna kan svullna upp och ömma. Efter längre tid med artros bildas extra benpålagringar kring lederna. Detta är ofta orsaken till att man har förstorade fingrar med problem att få på ringar.

Artros i knä

I knäleden möts överbenet och underbenet. Benändarna är täckta med brosk som gör att de lätt kan glida mot varandra. Vid artros blir brosket ojämnt och det känns som om knät hakar upp sig. Det kan också knaka i knät och området kring knät kan kännas svullet och varmt.

Artros i ryggen

Artros i ryggen innebär att brosket mellan kotorna i ryggraden har börjat brytas ned. Vanliga ställen som drabbas är nacken eller ländryggen. Då ryggen är en central del av kroppen känns artros i ryggen i nästan alla rörelser.

Artros i ryggen blir vanligare med åldern. Artros i ryggen sammanfattas ofta som spondylos.​

Denna övning är bra för rörligheten i rygg och bröstrygg.

Artros i höft – höftartros eller höftledsartros

Upprepad tung belastning i höft- och knäleder ökar riskerna för att drabbas av artros. Höftledsartros innebär att du får ont från området kring ljumske och rumpa när du rör dig. Rörligheten i höften blir sämre när brosket och ledytan förändras och förtunnas.

Brosk är en typ av vävnad som gör att skelettets ben kan glida mot varandra. Det ger stadga och fördelar belastningen jämnt i leden. Höftledsartros är en av de vanligaste ledsjukdomarna och en vanlig orsak till ledsmärta.

Svullna fingrar och svullna händer

Artros och ledgångsreumatism kan båda vara anledningen till svullna händer och svullna fingrar.

  • Artros, som oftast drabbar äldre, karaktäriseras av att fingrarnas leder svullnar upp till följd av att vävnaden i bryts ner, vilket gör det svårt att till exempel trä på ringar över knogarna. Fingrarna kan göra ont och kännas stela.
  • Ledgångsreumatism är ovanligare och kan drabba folk i alla åldrar. Här är det fråga om en inflammation mellan lederna.

Ta kontakt med sjukvården om du misstänker att du lider av artros. En digital smärtcoach från PainDrainer kan med hjälp av artificiell intelligens (AI) hitta sambanden mellan dagliga aktiviteter och smärtnivå. På så sätt kan Pain Drainer ge personliga och individuella förslag på dagliga aktiviteter utan att överskrida en viss smärtnivå.

reumatism-i-hander
medicinskt granskad av

Texten är granskad och filmerna framtagna i samarbete med  Sund Rehab.