Ont i nacke och axlar

Ont i nacke och axlar – symptom, diagnos och behandling

Många svenskar lider av ont i nacken och axlarna. Ofta är det ofarligt och med ett bra träningsprogram kan du många gånger bli bättre. Här går vi igenom olika symtom vid smärta i nacke och axlar, vilka behandlingar som finns och vad du kan göra själv.

Ta alltid professionell hjälp om symtomen är allvarliga eller inte går över. Vill du förstå hur dina aktiviteter påverkar din smärtnivå i nacke och axlar? Då kan du prova PainDrainer, en digital smärtcoach, som hjälper dig att planera din dag utan att överskrida en viss smärtnivå.

smarta-i-axel

Prova PainDrainer gratis!

Är det vanligt att ha ont i nacke och axlar?

Att ha ont i axlarna eller ont i nacken är vanligt. Oftast går smärtan bort av sig själv och är inte tecken på sjukdom. Besvären är ofta hållningsrelaterade. Kanske har du blivit stel i musklerna efter långa perioder av stillasittande arbete, eller efter att ha jobbat i en felaktig ställning. Ont i axlar och nacke kan också bero på stress eller att du har problem med ett muskelfäste.

Nackbesvär är mycket vanligt

Du är inte ensam om att ha ont i nacken. Dessa besvär kan ha olika orsaker och även om symtomen liknar varandra, kan de bero på olika problem. Därför är det viktigt att du tar hjälp för att hitta orsaken och få rätt behandling.

Vi rekommenderar alltid att ta professionell hjälp. Du kan också ta hjälp av PainDrainer, din digitala smärtcoach, för att hitta rätt aktivitetsbalans för dig och lindra smärtan i nacken. I den här artikeln går vi också igenom olika sätt att identifiera nacksmärtan, hur symtomen ser ut och vilka behandlingar som finns.

Spända och stela axlar

Precis som med nackproblem drabbas många av oss av ont i axlarna eller stela axlar. Det är sällan en allvarlig sjukdom som ligger bakom och mycket kan du göra själv för att minska smärtan. Om problemen är allvarliga ska du även här ta professionell hjälp. Är problemen långvariga kan du prova PainDrainer, en digital smärtcoach som ger personliga förslag på hur du kan planera din dag för att inte överskrida en viss smärtnivå.

smarta-i-nacken

Ont i nacken – vad beror det på?

Det finns flera olika anledningar till att du får ont i nacken. Här är några av de vanligaste:

 • Statisk belastning och överbelastning
 • Stress
 • Stillasittande arbete
 • Sjukdom eller skada

Och här är några av symtomen vid nacksmärta:

 • Nackspärr
 • Stelhet i nacken
 • Spänningsvärk och spänningshuvudvärk

Diskbråck i nacken

En av orsakerna till nacksmärta är diskbråck i nacken. Träning vid diskbråck i nacken minskar både smärtan och förebygger framtida problem med ont i nacken. Detta gäller dock inte om smärtan är akut, då träning tvärtom kan förvärra tillståndet. Du kan få ett träningsprogram med övningar för diskbråck i nacken från exempelvis en kiropraktor, eller genom PainDrainer, din digitala smärtcoach, som hjälper dig att hitta sambanden mellan dina dagliga aktiviteter och smärtnivå.

Övningar vid nacksmärta

Det enklaste och ofta bästa sättet att minska nacksmärtor är att ta korta pauser för att sträcka ut kroppen (stående). Om möjligt är det också bra att variera arbetsställning och variera mellan stående och sittande. För många fungerar det också bra att “få upp skärmen” för att undvika så kallad gamnacke.

Ett annat tips är att göra arbetsuppgifter där du använder hela kroppen. Visst finns det många övningar för nacksmärta när du väl fått ont i nacken, men den största skillnaden gör du genom enkla justeringar i vardagen.

TIPS!

Här finns en bra övning vid ont i nacken.

Denna nackövning är till för att släppa spänningar i övre delen av nacken.

Prova PainDrainer gratis!

Ont i axlarna – vad beror det på?

Det finns en lång rad orsaker till att du får ont i axlarna. Här är några av dem:

 • Impingement (inklämning)
 • Frozen Shoulder
 • Muskelbristning och nedsatt muskelfunktion
 • Stelhet i axellederna
 • Slemsäcksinflammation
 • Skada inne i axeln

Hur behandlar jag ont i axlarna?

Om du har akuta besvär rekommenderar vi alltid att ta professionell hjälp. Det finns också en del du kan göra själv för att lindra smärtan. Du kan till exempel placera is eller en varm vetekudde på smärtstället under 20 minuter.

Försök att röra på dig trots att du har ont, men välj små rörelser och undvik det som är mest smärtsamt. Rör dig helst långsamt och bär inga tunga föremål. Undvik också att ligga på den axel som gör ont och gör inga rörelser över axelnivå.

Övningar vid stela axlar

Det bästa sättet att undvika stela axlar är att förebygga i vardagen. Försök att undvika att överbelasta och undvik tunga lyft. Det är också smart att undvika ensidiga jobb i axelhöjd.

Var noga med din hållning, om du rätar på dig hamnar axlarna automatiskt på rätt plats. Tänk också på att variera ställningar. Om du trots ett gott förebyggande arbete fortsätter att ha ont i axlarna är det dags att söka professionell hjälp.

En fysioterapeut eller sjukvården kan vara rätt väg att gå. Möjligheten finns också att få tips på relevanta övningar från PainDrainer, din digitala smärtcoach. Där får du hjälp att förstå hur smärtan påverkas av dina dagliga aktiviteter, vilket hjälper dig att lindra smärtan och öka din livskvalitet.

Prova PainDrainer gratis!

medicinskt granskad av

Texten är granskad och filmerna framtagna i samarbete med  Sund Rehab.

I samarbete med

Prova PainDrainer gratis!

Medically Approved by ...?

Medicinteknisk produkt

Vi följer GDPR

© PainDrainer AB
org nr. 559156-5196
Medicon Village, 223 81 Lund, Sweden
info@paindrainer.com