Ont i ryggen

smarta-diskbrack

Ont i ryggen?
Så här minskar du smärtan vid ryggont

När du har ont i ryggen finns det flera sätt att minska symtomen från till exempel ryggskott, diskbråck och ischias. Här går vi igenom de vanligaste orsakerna till ryggont, vad smärtan beror på och vilka övningar du kan göra.

Att ha ont i ryggen är mycket vanligt, och tyvärr är smärtorna hos många återkommande.

Ryggraden består av olika delar som kan vara orsaken till din värk. Vi har kotor, diskar mellan kotorna, ledkapslar mellan varje led i ryggen, ledband och muskler.

Alla dessa delar kan vid felbelastning, sjukdomar eller olyckor bli skadade och orsaka smärta. Detta gör att det kan vara komplicerat att reda ut vad i ryggen som gör ont.

Åldern påverkar förstås också hur mottagliga vi är för olika typer av ryggskador.

Ont i ryggen kan bero på flera olika saker och olika skador ger olika symptom. Lumbago (smärta i ländryggen) är den vanligaste anledning till smärta. Detta är ofta en ofarlig smärta i ländryggen utan känd orsak, men dålig styrka är ofta en bidragande orsak till att det gör ont.

Förutom lumbago (ont i ländryggen) är andra vanliga diagnoser när man har ont i ryggen ischias, ryggskott, diskbråck, kotglidning, kotkompression och spinal stenos.

Generellt är det bra att fortsätta vara i rörelse eftersom träning får kroppen att må bra och utsöndra smärtstillande ämnen som endorfiner (här hittar du enklare övningar). Om arbetet inte är fysiskt tungt eller slitsamt är det oftast bra att försöka arbeta, även om du har ont i ryggen.

Rehabträning fungerar för många, medan operation kan bli nödvändigt i vissa fall. Du kan också ta hjälp av PainDrainer för att hitta en bra aktivitetsbalans och kontrollera din smärta. Du fyller i dina dagliga aktiviteter och smärtnivå. PainDrainer hittar sedan samband och ger individuella förslag på vilka aktiviteter du kan göra för att inte överskrida en viss smärtnivå, som du själv sätter.

ont-i-ryggen

Ont i ländryggen – är det lumbago?

Runt 80 procent av alla svenskar drabbas någon gång av smärta i ländryggen. Detta tillstånd kallas lumbago.

Lumbago och smärta i ländryggen orsakas ibland av en felaktig belastning, men i många fall hittar man ingen naturlig förklaring till symptomen. Symptomen kan i vissa fall visa sig som utstrålande smärta till ljumskar och sätet.

Ofta kommer värken stegrande och du känner dig trött i ryggen. Om du lider av lumbago kan du känna dig stel och uppleva hastig smärta när du vaknar på morgonen.

Vad gör jag om jag har ont i ländryggen?

Undvik att sitta ner. Ofta är det bättre att stå eller ligga. Var så aktiv du kan och ta gärna promenader. Om du måste lyfta, håll det du lyfter så nära kroppen som möjligt och undvik att vrida dig samtidigt. Och försök undvika lägen där du är framåtböjd.

Om du lever med smärta och vill hitta rätt aktivitetsbalans för dig kan en digital smärtcoach från PainDrainer vara ett smart alternativ.

Övningar när du har smärta i ländryggen

Du kan

 • Stretcha höftböjaren
 • Stretcha lårens baksida
 • Stretcha sätesmusklerna
 • Göra höftlyft

Detta är en övning vid ryggont, eller för att förebygga smärta i ryggen. Övningen är bra för rörlighet i ryggen och för att mjuka upp leder. Den är enkel att göra, kan göras hemma och tar endast ett par minuter.

Att röra på sig kan lindra smärta och öka välmående. I PainDrainer finns fler bra övningar som är enkla att göra hemma. Övningarna är framtagna av fysioterapeuter på Rehab kliniken Sund Rehab.

PainDrainer kan också hjälpa dig att förstå samband mellan just dina dagliga aktiviteter och smärtnivå. Med hjälp av AI kan PainDrainer utifrån dina egna data beräkna vilken smärta olika aktiviteter förväntas ge, och därmed hjälpa dig att planera och prioritera din dag.

Vad är diskbråck?

Ett annan vanlig orsak till ryggont är diskbråck. Mellan ryggradens kotor finns det små mjuka kuddar som kallas diskar. Diskbråck är när disken går sönder och den mjuka massan tränger ut.

Det är bra att röra på sig och behöver du hjälp att hitta din aktivitetsbalans för att lindra smärtan kan du prova PainDrainer. PainDrainer är en app som med hjälp av artificiell intelligens lär sig hur just dina aktiviteter påverkar din smärta, och därmed hjälper dig att kontrollera smärtan.

Oftast går diskbråck över av sig självt och besvären blir i normalfallet bättre inom ett par veckor.

I flera fall kan diskbråck dock sitta i under en längre period och då kan det vara bra att få hjälp från en expert såsom fysioterapeut. Om symtomen är allvarligare bör du kontakta en läkare för diagnos.

Ischias – en vanlig orsak till ont i ryggen

Ischiasnerven är kroppens längsta nerv, och har sitt fäste i ryggslutet. Den går sedan genom baksidan av benen hela vägen ner till fötterna. Orsaken till smärtan vid ischias beror på att nerven kommit i kläm.

Egentligen är ischias ett symptom snarare än en diagnos, och orsaken kan variera. Ofta är orsaken en skada på en av ländryggens diskar, vilket i sin tur ger tryck på en av ischiasnervens nervrötter.

Hur vanligt är ischias och hur länge varar ischias?

Ischias är vanligt och många upplever det någon gång under livet. Generellt är prognosen för att bli bättre väldigt god och för de flesta försvinner symptomen inom 2-4 veckor.

De allra flesta brukar återhämta sig utan behandling då orsaken är diskrelaterad, men en del behöver hjälp över tid. Då kan PainDrainer hjälpa dig att förstå sambanden mellan dina dagliga aktiviteter och smärtnivå och med hjälp av AI beräkna vilken smärta olika aktiviteter förväntas ge.

Om besvären är allvarliga kontakta alltid en läkare för diagnos och behandling.

Övningar vid ischias

Bäst är ofta att ta hjälp från en kunnig expert, men du kan också göra övningar själv för att minska smärtan. Här är några övningar för ischias du kan använda.

Detta är en nervglidningsövning för ischiasnerven. Övningen ska få ischiasnerven att lättare kunna glida på sin väg ut i benet. Den får inte göra ont, avbryt om övningen ger ökat obehag. Du behöver inte sträcka benet så att det är helt rakt. Tänk på att det inte är en övning för att stretcha muskeln.

Tänk även på att:
 • Vara noga med att undvika statisk belastning i framåtböjt läge. Detsamma gäller tunga lyft. Försök också undvika snabba vridningar av kroppen, speciellt när du belastar den.
 • Om du känner ökade smärtor från ischias när du sitter ner kan en kudde bakom svanken ofta göra smärtan lättare.
 • Sitt och ligg inte still för länge när du har ischias. Rör dig som vanligt och försöka vara aktiv.

Symptom på ischias

Symptomen vid ischias är oftast en smärta från ryggen eller sätet som strålar nedåt i benet. Smärtan kan vara allt ifrån molande till skärande.

 • Ofta känns smärtan bara i ena benet.
 • Smärtan kan komma plötsligt, men ibland också långsamt.
 • Vanligaste är att du känner smärtan på baksidan av benet, eller på utsidan.
 • I vissa fall kan du få pirrningar eller domningar.
 • Om smärtan ökar när du är förkyld (hostar och nyser), indikerar det att en disk i ländryggen kan vara orsaken till problemen.
 • Om du inte söker hjälp i tid kan musklerna bli svagare.

Vanliga orsaker till ryggont

ischias-smarta

Ryggskott är en vanlig orsak till att du har ont i ryggen. Det kallas ryggskott när du har en smärta i ryggen som gör att den låser sig. Du får problem att röra dig som vanligt och den krampande känslan uppstår plötsligt. Ofta är det disken mellan kotorna, eller ledkapseln som omger en led, som gör att ryggen låser sig.

Vid ryggskott krampar musklerna och du kan få problem att resa dig upp ordentligt.

Övningar för ryggskott

Om du får ryggskott ska du först upphöra med den aktivitet som du upplever utlöste smärtan. Därefter kan du prova någon av följande övningar för ryggskott.

 • Andas djupt för att öka cirkulationen.
 • Tänk på att rörelse är bra för ryggen när du har ryggskott.
 • Även vila är bra.
 • Prova att stretcha höftledsböjaren.

Kom ihåg att ryggskott inte är farligt och att det går över. Om du är orolig för smärtan ökar det bara spänningarna. Försök att röra på dig, vila när du behöver och slappna av så mycket du kan. I PainDrainer som hjälper dig att kontrollera smärtan hittar du fler övningar framtagna av fysioterapeuter. Övningarna hjälper dig att stärka kroppen och öka rörligheten.

Om symtomen är allvarliga kontakta alltid en läkare eller fysioterapeut.

Symptom på ryggskott och hur länge sitter ryggskott i

Smärtan från ryggskott i ländryggen eller sätet kommer plötsligt. Hur länge varar ryggskott? Ofta varar det inte längre än några dagar, men kan i vissa fall stanna i några veckor. För vissa är det återkommande. Några av de vanliga symtomen på ryggskott är:

 • Smärtan vid ryggskott kan vara annorlunda från fall till fall. Ibland är den molande, ibland är den rent av huggande.
 • Du känner plötslig smärta vid rörelser i ryggen, till exempel vid framåtböjningar och vridningar.
 • Du kan också känna smärta när du belastar med kroppsvikt, till exempel när du är ute och går.

Om du har fått ryggskott, undvik snabba rörelser.

Om du har återkommande ryggskott kan PainDrainer hjälpa dig att hitta en aktivitetsbalans och förstå hur dina aktiviteter påverkar din smärta.

medicinskt granskad av

Texten är granskad och filmerna framtagna i samarbete med  Sund Rehab.