Övningar vid smärta

ovningar-vid-smarta

Fysisk aktivitet

Rörelse har en positiv effekt mot smärta. Vid träning produceras hormon som ger smärtlindring och ökar välbefinnande. Träning i kombination med förbättrad själv-hanteringsförmåga, så kallad self-managment har visat sig ha god effekt på förbättrad livskvaliteten vid långvarig smärta. Här hittar du enkla övningar som du kan göra hemma. Övningarna är framtagna tillsammans med fysioterapeuter på Sund Rehab AB. Vill du prova en digital smärtcoach som hjälper dig att hitta rätt aktivitetsbalans, läs mer om PainDrainer här

Övningar vid ryggont

Ökad rörlighet i ländrygg

Detta är en övning vid ont i ländryggen (lumbago), eller för att förebygga smärta i ländryggen. Övningen är bra för rörlighet i nedre delen ryggen.

Ökad rörlighet i rygg

Detta är en övning vid ryggont, eller för att förebygga smärta i ryggen. Övningen är bra för rörlighet i ryggen och för att mjuka upp leder. Den är enkel att göra, kan göras hemma och tar endast ett par minuter.

Ökad rörlighet i rygg och bäcken

Detta är en övning som är bra när du har ont i ryggen, eller för att förebygga smärta i ryggen. Övning är bra för rygg och bäcken och ger ökad rörlighet.

Ökad rörlighet i ländrygg

Detta är en ryggövning som är bra när du har ont i ländryggen (lumbago) eller för att förebygga smärta i ländryggen. Övningen ökar rörligheten i ländrygg samt stärker lårens baksida.

Stärker och stabiliserar bålen 1(2)

Övningen stärker och stabiliserar bålen och är bra för att förebygga ont i ryggen eller när du har ryggsmärta. Övningen ska inte göra ont.

Stärker och stabiliserar bålen 2(2)

Övningen stärker och stabiliserar bålen och är bra för att förebygga ont i ryggen eller när du har ryggsmärta. Övningen ska inte göra ont.

Övningar vid fibromyalgi

Avspänning och cirkulation

Denna övning är bra för rörlighet i bröstryggen, vilket kan avlasta nacken. Det ska vara en skön rörelse, som ger avspänning och cirkulation.

Ökad rörlighet i nedre delen av ryggen

Denna övning är bra för rörligheten i nedersta delen av ryggen dvs ländryggen (lumbago). Det ska vara en skön rörelse, som ger avspänning och cirkulation.

Avslappning och rörlighet

Denna övning är bra för rörligheten i ryggen. Det ska vara en skön övning, som ger avspänning och cirkulation. Den ska inte göra ont.

Bålrotation med armsving

Detta är en ryggövning som är avslappnande och ska kännas skön.

Övningar vid ont i nacke och axlar

Press nacke/nackrosett

Denna nackövning är till för att släppa spänningar i övre delen av nacken.

Övningar vid ledvärk

Stabilisera knä

Denna övning aktiverar lårets framsida vilket hjälper till att stabilisera knäet.

Stabilisera höft och knä

Denna ledvärksövning aktiverar lår- och sätesmuskel och hjälper till att stabilisera leder i höft och knä.

Ökad rörlighet

Denna övning är bra för rörligheten i rygg och bröstrygg.

Övningar vid nervsmärta

Nervglidning ischiasnerv

Detta är en nervglidningsövning för ischiasnerven. Övningen ska få ischiasnerven att lättare kunna glida på sin väg ut i benet. Den får inte göra ont, avbryt om övningen ger ökat obehag. Du behöver inte sträcka benet så att det är helt rakt. Tänk på att det inte är en övning för att stretcha muskeln.

Stretcha sätesmuskeln

Denna stretch är till för att minska spänningen i sätesmuskeln.

medicinskt granskad av

Texten är granskad och filmerna framtagna i samarbete med  Sund Rehab.